Saç Ekimi

Anasayfa Saç Ekimi

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi doktorumuz tarafından Follicular Unit Extraction (FUE) yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. FUE yöntemiyle sac ekimi doğrusal bir kesi yapılmadan saç adalarının (folliküler ünite;FU) teker teker alınması işlemidir. Saçlı derinin üzerinden 1mm ve daha küçük çaplı aletlerle saç adalarının (folliküler ünite;FU) yuvarlak kesilerle alınmasıdır.
Fue Motoru diye bilinen bu yeni yöntemin eski yöntemden tek farkı uygulayıcının folliküler üniteyi manüel olarak çıkarmak zorunda kalmamasıdır.
Aslında temel mantık aynı olmakla birlikte yeni yöntemle uygulayıcı ciddi bir zaman kazanmaktadır. Punch Biopsy kaleminin ucundaki aparat bir motora bağlı olup motorun devri istenildiği şekilde ayarlanabilmektedir. Uçların kalınlıkları değiştirilmekte ve donör sahaya göre istenilen lümen çapındaki uçlar takılmaktadır. Fue motorunun tek avantajı tabi ki sadece sağladığı zaman değildir. Ayrıca doku derinliği motor sayesinde istenildiği gibi standart hale getirilebilmekte ve bu da sürekli doku derinliğinin kontrol edilmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Yine Fue Motoru sayesinde daha sık aralıklarla greft alınabilmekte ve aynı miktarlı saha taranması karşılaştırıldığında motorla alınan sahadan daha fazla sayıda greft çıkarılabilmektedir.
Motorun bir diğer üstünlüğü de çoklu kökleri yani 2-3 hatta 4 köke sahip olan greftleri parçalama ihtimalinin daha az olması yani folliküler ünitenin bu sayede bütünlüğünü koruma başarısının daha yüksek olmasıdır. Bu sebeplerle Fue Motoru sayesinde saç ekiminin daha konforlu bir operasyon haline dönüştüğü söylenebilir. Köklerin alınma şekli farklılık göstermesine rağmen kanalların açılması ve ekim aşamaları diğer
yöntemlerdekiyle aynıdır. Fue yönteminin özellikleri şunlardır:
-Greftlerin alındığı bölgede doku alınmadan yalnızca ilgili kök hücresi üzerinde bire bir çalışılmaktadır.
-Saç alınan bölgede kesi ve dikiş işlemi olmaz. Köklerin alındığı bölgede 06,07 mm den küçük çaplı sıyrıklar oluşur bu sıyrıklar bir kaç günde kapanır ve iz bırakmadan iyileşir.
-Bu teknikle ense bölgesinden alınan greftler saç transferinde kullanıldığı gibi kaş, bıyık, sakal transferinde de kullanılmaktadır.
-Bir seansta ortalama donör alanın durumuna ve ekilecek kök sayısına bağlı olarak 4.000 ile 6.000 kadar greft alınabilir.
-Her greftte 1 ile 3 arasında saç teli bulunmaktadır. 1 greft saç, ortalama 2 – 2,5 saç teli kabul edilir.
-Elde edilen kök sayısına ve açıklığa bağlı olarak santimetrekare başına 50 – 60 saç kökü ekmek mümkündür.
-Ayrıca operasyon sonrası günlerde az ağrı olması ve iyileşme süresinin kısa olması da bu yöntemin tercih nedenlerindendir.
-Ekilen saçlar birinci ayın sonunda genelde dökülürler, saç ekiminden 2 – 3 ay sonra çıkmaya ve uzamaya başlar.
-6. ayda saçlar göz dolduracak kadar gelişir. Fakat en güzel halini ekilen saçların adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra 1 – 1,5 yıl içerisinde alır.
Ekilen saçlar dökülmemeye kodlanmış olan bölgeden alındığı için dökülmezler. Saçlar kişinin kendisine ait olduğundan aynı renk ve karakterde çıkar.
-Saç ekiminde var olan saç miktarı ve alınma şekli önemli olduğu kadar ekilen saçların yönü, ön saç çizgisinin doğallığı en az ekilen saç miktarı kadar önemlidir.

Fue Saç Ekimi İşlem Süresi Ne Kadardır?

Fue saç ekimi süresi saç ekimi istenilen alanın büyüklüğüne göre değişmektedir. Saç kökü ve saç dokusunun ekim alanı için ne kadar gerektiği işlem süresi konusunda önem arz etmektedir. Greft olarak adlandırılan saç kökü ve saç dokusunun saç ekimi sırasında 4000-4500 kadar alınmasına ihtiyaç duyuluyorsa, bu işlem yaklaşık 6-7 saat sürebilmektedir. Greft sayısına bağlı olarak değişebilen saç ekimi işlem süresinin 9 saat sürdüğü durumlar da olabilmektedir.Seansın durumuna göre işlem sırasında kısa süreli aralar verilebilmektedir. Fue tekniği sırasında greftlerin
alınması 2-4 saat arası sürebilmektedir. Greft alma işleminden sonra kısa bir ara verilmektedir.
İşlemin süresini belirleyen en önemli unsurlar şöyledir:
-Ekim yapılacak alanın büyüklüğü,
-Alanın büyüklüğüne göre alınacak greft sayısı,
-İşlemi yapan sağlıkçının tecrübesi,
-İşlemi yapan sağlıkçının seans sayısı ve seans süresi tercihi,
-Saç derisinin işleme etki edebilecek bir yapıda olması

Fue Saç Ekimi Operasyonu Öncesinde Neler Yapmak Gerekir?

Fue saç ekimi öncesinde kişinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
Bu hususlara dikkat edildiğinde saç ekimi işlemi sorunsuz bir şekilde ve etkili bir sonuçla tamamlanacaktır.
Öncelikle donör bölgedeki saçların 1 mm olacak şekilde kısaltılması gerekmektedir. Saç ekimi işlemi bu kısaltma işleminden sonra yapılacaktır.
Bunun dışında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
-Saçın operasyon öncesinde temiz olması, yağlanma durumunun olmaması,
-Jöle, köpük gibi kimyasal maddelerin saç üzerinde yer almaması,
-Operasyondan önceki haftalarda mümkünse alkol alınmaması,
-Sigara kullanımının da mümkünse 1 hafta önceden azaltılması ya da tamamen terk edilmesi,
-Operasyona 1 hafta kala vücudu yoracak olan kardiyo çalışmalarından uzak durulması, vücudun fazla yorulmaması,
-Operasyon gününün sabahında yeterli kahvaltının yapılması, öğle yemeği sırasında hafif şeyler yenmesi, işlem sırasında kesinlikle tok bir halde bulunulması,
-Operasyon gününde mümkünse rahat kıyafetlerin giyilmesi.

SAÇ EKİMİ SONRASI HASTANIN TABURCU EDİLMESİ
Yatışa gerek yoktur

EVDE YAPILACAKLAR
*Operasyon günü ve sonraki gün dışarı çıkılmaması ve evde istirahat edilmesi önemlidir. Çok gerekli olmadığı sürece hasta başka
bir işle meşgul olmamalıdır. Ancak başını önüne eğmemek kaydıyla masabaşı işler, bilgisayar kullanımı gibi yorucu olmayan elzem işler varsa bunlar yapılabilir.

İLK YIKAMA
*İlk yıkamanın hastane ve klinikte uzmanlarca kontrol edildikten sonra yapılmasında fayda vardır. Operasyondan en erken 24 saat, en geç 72 saat sonra yıkamanın yapılması gerekmektedir. Öncelikle saç ekim sahası üzerine bir miktar yumuşatıcı losyon sürülmeli ve bu losyon 20-45 dakika
bekletilmelidir. Kurumuş kanları yumuşatması için yapılan bu işlemden sonra saçlar ılık bir su ile durulanır ve losyondan arındırılır. Ardından özel medikal bir şampuan avuç veya saçın diğer bölgelerinde köpürtülüp hem ekim hem alım sahası yıkanır. Yıkama parmak uçları ve avuç ayası ile olmalı ve asla tırnaklar kullanılmamalıdır. Yıkama bittikten sonra kağıt bir havlu ile saç hiçbir şekilde ovalanmadan sadece nemi alınarak kurulanmalıdır. Her geçen gün yıkamanın dozu biraz daha arttırılmalı ve ortalama 7-10 gün sonra saçlı deride hiçbir kabuk, tortu, kurumuş kanlar kalmamalıdır. Her gün bu işlem tekrarlanmalı ve 15. Günden itibaren normal yıkama
alışkanlığına dönülmelidir.
15. Günden itibaren hasta arzu ederse her gün saçlarını yıkamaya devam edebilir veya daha seyrek yıkayabilir. Bir günde birden fazla kez duş alınabilir ancak saçları birden çok kez şampuanlamak önerilmemektedir.

SAÇLARIN ÇIKMA SÜRECİ
*Saçlar ekimden sonraki ilk 3 hafta içinde kökleri içerde kalacak şekilde dökülürler. Aslında bu olaya kırılma demek daha doğru olur. Ekimden sonra 90 gün boyunca bekleyen kökler bu süreden sonra çıkmaya ve başlarlar. Her gün bir kısım saç çıktığından süreç doğal ve abartısız bir biçimde ilerler. Yaklaşık 8-10 ay sonra bütün saçlar ( ideal şartlarda fire ihtimali %3 tür) çıkmış olur.